Pszczoły nie tylko dostarczają miodu i innych produktów, ale też zapylają blisko 80% roślin. Ich działanie jest więc kluczowe dla produkcji żywności. Roślinami odżywiają się nie tylko ludzie, ale i zwierzęta.

Od ponad 10 lat na świecie obserwuje się masowe ginięcie pszczół, co grozi ekologiczną katastrofą. W związku z tym SK LOP zachęca do:

  • zwiększania ilości roślin kwitnących w ogródkach, w sadach, na działkach itd.,
  • umieszczania w okresach suszy poideł dla pszczół, wykonanych w określony sposób (informacje można znaleźć np. w Internecie),
  • rezygnacji ze stosowania owadobójczych pestycydów,
  • wdrażania zasad rolnictwa ekologicznego,
  • ochrony powietrza i wód.

Nie należy niepokoić pszczół. Podczas zetknięcia z nią powinno się zachowywać cicho i spokojnie, ponieważ sprowokowana żądli, a następnie ginie.