16 października 2019 r. obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Święto ma przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną i przypominać ludziom o problemach żywnościowych, z jakimi nie radzą sobie kraje biedniejsze.
Według PAH za obecny stan odpowiadają „wadliwy globalny system żywnościowy, kryzysy gospodarcze oraz niepokojące zmiany klimatyczne (…). Do niedawna liczba głodujących spadała, teraz obserwujemy proces odwrotny, a rosnąca populacja oznacza, że nakarmienie ludności świata będzie coraz trudniejsze. Jeśli już dziś nie zaczniemy zmieniać sposobu, w jaki wytwarzamy i rozdzielamy żywność, spirala rosnących cen oraz niekończące się lokalne kryzysy gospodarcze mogą jedynie pogłębić ten problem” (raport „PLON” wydany przez PAH i Oxfam International).
Wolontariusze SKW i SK PCK postanowili przypomnieć uczniom o wielkich problemach świata, jakimi są głód i marnowanie żywności. Przygotowali kanapki, którymi poczęstowali całą społeczność szkolną – uczniów, nauczycieli, pracowników niepedagogicznych.
Ten symboliczny gest miał za zadanie wywołanie refleksji nad faktem, że wiele osób na świecie cierpi głód, zaś inne rejony mają nadwyżkę jedzenia. Warto pomagać innym. Zapewne wśród nas także są ludzie potrzebujący pomocy.